U Nišu obeležen vek uspešne saradnje Švedske i Srbije

  • Sweden & Serbia 100 years

    Sweden & Serbia 100 years Photo: Ivan Mančić

Obeležavanje stote godišnjiceod uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Švedske završenoje koncertom srpske i švedske muzike u Gradskoj kući u Nišu.Ambasada Švedske posvetila je niz događaja u Nišu ovom jubileju, aposlednjeg dana oktobra poleteo je i prvi avion za Stokholm sa niškogaerodroma “Konstantin Veliki”.

“Pre tačno sto godina Vlada Kraljevine Srbije, koja je tada boravila naKrfu, potpisala je dokument kojim se imenuje Bogoljub Jevtić zasekretara/pisara druge klase u Poslanstvu u Stokholmu. Njega je nakonmesec dana zamenio srpski pesnik i diplomata Milan Rakić koji jezvanično otvorio prvu srpsku diplomatsku misiju. Time je započetadiplomatska saradnja naše dve zemlje koja nije prekidana čitav jedanvek” rekao je ambasador Švedske Nj.E. Jan Lundin.

Povodom jubileja u Gradskoj kući u Nišu prvi put su prikazane fotografijeiz Državnog arhiva Švedske koje su javnosti dostupne zahvaljujućiistoričaru Dušanu Topaloviću koji živi u Švedskoj.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović istakao je dobru saradnju koju gradNiš ima sa ambasadom Švedske, naročito u oblasti prečišćavanja iupravljanju vodama. “Zahvaljujući Švedskoj grad Niš će dobiti važnekapacitete za prečišćavanje vode, što je velika korist i za grad i zagrađane Niša” rekao je Bulatović.

Lundin se u Nišu sreo i sa predstavnicima organizacije Mladi ambasadorisa kojima ambasada već godinama uspešno sarađuje. “Oni su našidragoceni saradnici i mislim da ni u Švedskoj nema takva organizacija.Zalažu se za kulturu i među mladima podižu svest o njenom značaju, akultura je veoma važna, to je ono što svaki narod čini posebnim” rekao jeambasador Jan Lundin.

Povodom obeležavanja stogodišnjice ambasada je u saradnji saorganizacijom “Gnezdo-Beograd” u Oficirskom domu u Nišu priredilaizložbu fotografija “Švedske tate”. Ona prikazuje dragocene momenteočeva sa decom sa ciljem da se ukaže na važnost da i tate koristeroditeljsko pravo da odsustvuju sa posla u cilju nege svoje dece. Izložbaće biti otvorena za javnost do 7. novembra.

Svečanost obeležavanja prvog veka diplomatskih odnosa Srbije iŠvedske završena je koncertom i izvođenjem srpske i švedske muzike uGradskoj kući. Švedsku muziku izvele su pijanistkinja Milica Lundin, inače supruga ambasadora i violinistkinja Žana Lekić, a srpsku muzikudvoje niških umetnika Anđela Bratić na flauti i Stevan Spalević na klaviru.