Skandinavska priča - Hrana s krova

  • Jonas Lindh i William Bailey

    Kajodlingen Photo: Kajodlingen

Farma Kajodlingen u švedskom gradu Geteborgu nalazi se u samom centru grada, na vrhu zgrade u kojoj je hotel, a sveže povrće s krova stiže pravo u kuhinju hotelskog restorana. Vlasnici bašte, Jonas Lind i Vilijem Bejli, imaju još jednu baštu nedaleko odatle, na tlu, i za samo nekoliko godina razvili su uspešan biznis – povrće prodaju i restoranima i svojim sugrađanima. Planiraju da osvoje i druge krovne prostore u gradu, naprave nove korisne ekološke oaze, i postave Geteborg na mapu održivihgradova budućnosti

Tekst: Jelena Jovanović, City magazin

„Sreli smo se u maju 2015. kad sam slučajno naleteo na mesto u samom centru grada koje je bilo savršeno za uzgajanje povrća. U to vreme znao sam da Vilijem ima baštu na krovu zgrade u kojoj je restoran. Želeo sam da ga pitam da li je zainteresovan da radi sa mnom na novoj lokaciji. Brzo smo shvatili da želimo da uzgajamo povrće koje bismo prodavali restoranima. Počeli smo sa 30 kvadratnih metara zemlje podeljene na četiri parcele – po jedna za svaki restoran. Kad nam je bilo potrebno pet minuta hoda od našeg prvog zasada (bile su to rotkvice) do restorana, odmah smo shvatili da su naši proizvodi zaista potrebni! A izraz na licu šefa restorana kad je probao tek ubrane rotkvice bio je neprocenjiv! Tada smo pomislili – Ovo je moguće. Ovim treba da se bavimo“, kaže Jonas Lind. Jonas je pre no što se upustio u sopstveni posao namenske proizvodnje povrća studirao ekologiju, i nauke koje izučavaju ljudsko ponašanje, i bio aktivan u radu mnogih zajedničkih bašti, onih u kojima čitav posao deli više ljudi. Vilijam je takođe bio aktivan u radu u zajedničkim baštama, a obojica su želela da odu korak dalje.  „Pomislili smo – Zašto da ne probamo da zarađujemo za život tako što ćemo uzgajati povrće u gradu. Ja sam nakon studija bio u potrazi za nečim smislenim, nečim što može da utiče na ljude, inspiriše ih da usvoje i primenjuju održivost kao način života“, kaže Jonas. Dodaje da je želeo i da svojim sugrađanima obezbedi bolji izbor kad je hrana u pitanju, kvalitetne domaće produkte koji se ne mogu porediti s lošom hranom koja se uvozi.

Oaze u Geteborgu

Danas projekat Kajodlingen obuhvata dve bašte – jedna je na krovu zgrade hotela Clarion Post, druga u parku Jubileumsparken u Frihamenu, delu grada na obali reke (ovo zemljište rentirano je od grada, na godišnjem nivou). Obe bašte imaju redovnu proizvodnju i ukupno 320 kvadratnih metara produktivnog zemljišta. Najviše se proizvodi zeleno lisnato povrće (kelj, kupus, brokoli, karfiol), salate i rotkvice. Jonas i Vilijam objašnjavaju da ovo povrće najbrže raste, te da ista biljka daje plod čak četiri puta, što maksimalizuje proizvodnju. U sezoni se uzgajaju i paradajz, pasulj, začinsko bilje, jestivo cveće. Kupci povrća koje se uzgaja u ovim baštama su renomirani restorani u Geteborgu. Povrće se svake nedelje isporučuje na adresu čak sedam restorana, a od šefova često dobijaju i sugestije u vezi s novim vrstama povrća. Bašta je korisna i za stanovnike Geteborga – tokom leta i jeseni jednom nedeljno potencijalni kupci mogu da posete bašte, da sami uzgajaju svoje povrće i da to što su proizveli i kupuju – cena se određuje po kilogramu. 

*Više informacija možete naći u najnovijem štampanom izdanju City magazina.