Dena Dervanović - Lund, grad koji motiviše!

 • Dena Dervanović

  Dena Dervanović Photo: .

 • Lund University

  Dena Dervanović Photo: Lund University

 • palaestra-et-odeum-1024x768

  Lund Photo: Dena Dervanović

 • Diplom

  Dena Dervanović Photo: .

Upoznajte i Denu Dervanović, još jednu alumnistkinju Švedskog instituta. Dena nam dolazi iz Crne gore, a na univerzitetu u Lundu je završila master studije u oblasti Međunarodnih ljudskih prava i prava intelektualne svojine. Proverite zbog čega se Dena toliko vezala za ovaj mali studentski grad i kakvu inspiraciju je pronašla tamo.

Dena Dervanović je bila stipendistkinja je Švedskog instituta (2014-2016) i završila je master studije u oblasti Međunarodnih ljudskih prava i prava intelektualne svojine na Univerzitetu u Lundu. U toku studija je bila vrlo aktivna i radila je kao Predsednica lokalne studentske organizacije za ljudska prava, Jus Humanis, i bila Digital Ambassador za portal Study in Sweden (studyinsweden.se) gde je imala jedan od najposećenijih blogova.U toku studija je radila i kao Legal Intern pri renomiranom Raoul Wallenberg institutu za ljudska prava, a nakon studija, nekoliko meseci je radila u Švedskom institutu kao projekt administrator i komunikator za Study in Sweden. Trenutno radi kao pravnica pri startap kompaniji Privasee u Stockholmu koja se bavi zaštitom ličnih podataka.

Zbog čega si se odlučila da studiraš baš na švedskom univerzitetu?

Univerzitet u Lundu ima jedan od najboljih programa iz oblasti prava koju sam želela da studiram. Uz to, reputacija i 350-godišnja tradicija Lund Univerziteta su sami po sebi bili dovoljan razlog da poželim da studiram tamo. S obzirom na to da sam odlučila da studiram međunarodno pravo ljudskih prava, bilo je sasvim prikladno da to radim u državi u kojoj su ljudska prava i rodna ravnopravnost izuzetno poštovana. Najzad, mogućnost dobijanja stipendije od strane Švedskog instituta je takođe doprinela mojoj odluci.

Koje su prednosti studentskog života u Švedskoj u odnosu na Crnu Goru?

Prednosti ima puno. Studentski život u Švedskoj je dosta zanimljiv i zabavan: počevši od studentskih nacija (studentska udruženja) koje organizuju aktivnosti, žurke, večere i slično; akademskih udruženja kojih ima na pretek; do toga da studenti u Švedskoj žive samostalno od početka studija, što svakako doprinosi drugačijem studentskom iskustvu od iskustva većine studenata u Crnoj Gori. Studenti imaju glas i mogu da utiču na univerzitete. Postoji internacionalnost koja obogaćuje celo iskustvo studiranja. Ako pričamo o učenju, jer je i ono deo studentskog života, ono što je meni bilo najimpresivnije, jeste fokus na primenu znanja, a ne na puko štrebanje. Ispiti su bili koncipirani tako da ih je moguće raditi od kuće, ili iz biblioteke, gde ste okruženi knjigama. To je zato što se na ispitu dokazivala primena naučene materije, i to je zaista velika prednost u odnosu na sistem u Crnoj Gori.

Koje su ti tri najzanimljivije stvari/mesta u Lundu?

Lund je jako šarmantan! Ima dugu i interesantnu istoriju. Recimo, Domkyrkan (katedrala) je jedna od najvećih turističkih atrakcija u Švedskoj i osim svoje grandioznosti i istorije, povezana je sa univerzitetom na interesantan način. Naime, katedrala je služila kao mesto gde su se održavala predavanja kad je Univerzitet u Lundu tek bio osnovan (1666) i nije imao zgradu. Lund, kao grad, je interesantan i zbog toga što je ceo grad zapravo univerzitetski kampus. Za uživanje u sunčanom danu treba poći u park Lundagård i sesti blizu veličanstvene univerzitetske zgrade, ili u botaničku baštu (botaniska trädgården) koja je čarobna na proleće, kad je i ceo grad obojen roze magnolijama. Najzad, univerzitetska biblioteka u Lundu izgleda kao da je izašla iz Harry Potter knjiga (ili filmova, kako za koga), i ima 130.000 km polica knjiga što je za knjiške moljce kao što sam ja, raj. Za mene je Lund jedno specijalno mesto za koje ću uvek biti jako vezana.

Kako bi opisala Švedsku u tri reči?

Uh, ovo je teško. Održiva, ravnopravna, umerena (lagom).